Teemme matkan perheen kera (3 aikuista) Borneoon toukokuussa 2011. Tässä matkamme tutuille tiedoksi - ja muille avuksi oman matkan suunnittelussa. Pyrin päivittämään tapahtumia reissun edetessä mahdollisimman usein. Netti ei välttämättä kuitenkaan toimi koko reissun ajan.

Lukuohje: Poimi tekstit luettelosta aikajärjestyksessä, vanhimmat alimpana (blogiarkisto) tai kiinnostavat tekstit sanahaun avulla (tunnisteet).

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Vielä kerran Mabul


Edellisen kaltainen lököilypäivä. Aamupäivällä snorklausta oman saaren edustan paikoilla. Ensin uusintana Lobster wall (snorkausta sateessa!) ja sen jälkeen Eel garden. Siellä koralli oli usein pahasti kuollutta. Nimensä mukaisesti siellä onnistuimme näkemään kaksi ”eeliä”, suomenkielistä sanaa en nyt keksi. Joku madon ja käärmeen välimuoto - ankerias? Nämä eelit asustavat meren pohjaan tehdyssä kolossa ja pistävät päätään ja vartaloaan esiin jonkin matkaa ylöspäin, heiluvat kuin käärmenlumoajan käärmeet, jotka kohoavat koristaan ylös. Meidän näkemämme olivat kirkkaan sinisiä, oli joku nähnyt harmaita ja mustiakin. Kaloja oli taas kerran varmasti sellaisia lajeja joita ei oltu ennen nähty.

Blogia päivitellessä kuluu aikaa (varmaankin tunti päivässä), koska kuvat ovat niin hitaita ladata. Mutta niitä on kuitenkin kiva laitella tekstin lomaan sitä elävöittämään. Tosin kovin montaa kommenttia ei ole tullut, että on tämä aikamoista yksinpuhelua :-) Huomenna edessä ihan täysi matkustuspäivä. Tänään tässä vielä naatiskellaan ja lekotellaan. Välillä tuntuu hyvältä levätäkin.

Illemmalla yritimme kiertää koko saaren, mutta aina välillä tie katkesi johonkin yksityisalueeseen. Näimme välillä myös aika kauniita ruukkupuutarhoja. Merimustalaisten paitaresut lapset kävivät välillä kerjäämässä. Kaikki lapset huutelevat meille aina iloisina Hello! - vain harvat ojentelevat kättä kolikon toivossa. En ole varmaan koskaan vielä kokenut näin konkreettisesti tätä ihmisten elämän erilaisuutta, minne sattuukin syntymään. Raja-aita (hotellihan on aidattu piikkilanka-aidalla kylästä) erottaa meidät tällä pikkuruisella saarella keskellä Celebesin merta. Meidät, jotka tulemme tänne ”rahoinemme” ja heidät, jotka asuvat paalujen päällä yhden huoneen hökkelissä suurperheen keskellä. Kalastavat tai ovat töissä hotellissa jos hyvin käy. Toisaalta voi olla että ihmiset ovat täällä keskimäärin onnellisempia, mene ja tiedä. Ei pidä mennä liian hätäisesti arvioimaan kumpi puolisko ihmisiä on syntynyt onnellisten tähtien alla.


Teimme vielä iltasnorklauksen omassa rannassa, mutta ”meduusan verkko” lopetti sen taas aika lyhyeen. Inhan lilluvat jellyfishit (meduusat, eräs kaunokainen kuvassa) lilluivat vastaan parvina. Kun ei tiedetä miten kovaa ne voivat polttaa niin pidimme parhaana nousta ylös. Hämärtyvässä illassa on erilaista täällä Muluun verrattuna se, että on täysin hiljaista. Joku pikkulintu, jota en koskaan näe, saoo vienosti tsi-tsi-tsi, mutta muutoin luonto on hiljainen. Tämän saaren alkuperäinen kasvusto on tuhhottu ja tilalla on asumuksia ja kookospalmuja. Samallako katosivat kaikki sirkat, kaskaat ja sirittävät kuoriaiset?

Mutta summa summarum Mabulilta: Jos olet tulossa Celebesin meeren saaarille (Sipadan yms) tarkoituksenasi sukeltaa tai snorklata, tule tänne mielummin kuin jää Sempornaan, se on meidän subjektiivinen mielipiteemme. Me yövyimme siis Borneo Divers Mabul Resortissa, josta pidimme kovin. Samoin oikein mukavan näköinen oli Scuba Junkers Mabul Resort, josta vain ulkopuolinen kokemus, emme nähneet huoneita sisältä. Ilmeisesti ovat laajentamassa parasta aikaa uudisrakennuksella. Reppumatkaajille ja budjettimatkaajille löytyy useita eri Long House vaihtoehtoja, myös ilmastoinnnilla. Täytyy vain sitkeästi etsiä netistä! Niin, ja jos et sukella etkä snorklaa niin tänne puolelle Borneota ei oikeastaan edes kannata tulla.

3 kommenttia:

 1. Ihanaa että jaksat latailla kuvia, vaikka hidasta onkin. Niitä on kiva katsella ja tehdä nojatuolimatkaa teidän kanssanne. Odotan innolla että pääsen kuuntelemaan taltioimiasi viidakon ääniä.... Terkkuja meiltä kaikilta
  -Minna

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat kyllä loistavat sivut ja kertovat paljon näin matkaa suunnittelevalle, kiitos kovasti kun olet jaksanut päivittää koko matkan!!! Mielessä olisi päästä Gunung Mulukille, Kinabalu-vuorelle mutta myös snorklaamaan. Nämä Sipadanin lähellä olevat saaret vaikuttavat vain kovin tyyriiltä paikoilta kun hintoja on katsellut, onko näiden snorklaus-paratiisien varaamiseen mitään vinkkiä vielä lisää? -JH

  VastaaPoista
 3. Hei Anonyymi! Kiva jos sivut ovat olleet avuksi. Jos nyt itse lähtisin uudelleen Sipadanille, niin luultavasti varaisin Mabulilta majoituksen paikasta: http://www.scuba-junkie.com/accommodations/
  se vaikutti olevan hinta-laatu-suhteeltaan yksi saaren parhaita. Se oli myös saaren "paraatipuolella". Mutta jos sinne ei mahdu niin en ehkä menisi heidän järjestämäänsä Long-house majoitukseen (Arung Hayat) ilman ilmastointia, jossa itse yövyimme yhden yön. Sen sijaan etsisin ilmastoidun long-housen. Saarella oli myös näitä ilmastoituja Long-houseja siellä toisella puolella saarta ja niitä voisi ehkä etsiä ihan googlettamalla ja selailemalla. Pitää silti varautua että ovat vähän extremeä... myös uiminen tuolla puolen saarta voi olla extremeä - ainakaan me emme nähneet long-housen vessasta mitään viemäriä muutakuin putki mereen. Tuolla saarella hinta kyllä kertoo jotain laadusta, mutta toisaalta kalleimmatkaan eivät välttämättä ole muuta kuin *** -tasoa.

  Muutenkaan tuolla ei kannattane olla yhtään ylimääräistä, vain sen ajan mitä snorklaa/sukeltaa ja sitten pois. Sipadan on ihan must, muut saaret ovat vain ok -luokkaa snorklaamiseen. Niissä ei montaa kertaa viitsi käydä, muutama päivä riittää. Siellä ei ole muuta tekemistä kuin tuo vesiuheilu. Kaikki kannattaa varata todella hyvissä ajoin, koska ovat suosittuja ja täysiä paikkoja. Ennen lähtöä vielä ehkä varmistaa että varaukset ovat sitä mitä pitääkin. Sempornassa en itse enää yöpyisi.

  KK:n edustan saaret (Sapi jne) olivat myös kivoja, mutta eivät erityisiä snorklauskohteita. Kerro jos voin olal vielä avuksi. Ja tosiaan, suosittelen lämmöllä Gunung Mulun kansallispuistoa kaikkine retkineen, siellä oli vaikka mitä upeaa koettavaa. Kinabalu vuorella on sitten kylmä, että lämmintä vaatetta sinne mukaan.

  Oikein hyviä hetkiä matkaa suunnitellessa!

  VastaaPoista