Teemme matkan perheen kera (3 aikuista) Borneoon toukokuussa 2011. Tässä matkamme tutuille tiedoksi - ja muille avuksi oman matkan suunnittelussa. Pyrin päivittämään tapahtumia reissun edetessä mahdollisimman usein. Netti ei välttämättä kuitenkaan toimi koko reissun ajan.

Lukuohje: Poimi tekstit luettelosta aikajärjestyksessä, vanhimmat alimpana (blogiarkisto) tai kiinnostavat tekstit sanahaun avulla (tunnisteet).

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Frutti di Mare

Otsikosta huolimatta emme syöneet tänään meren eläviä, vaan nautimme niistä muulla tapaa. Saavuimme eilen illalla Tawauun, josta jatkoimem taksikyydill noin 100 km:n päähän Sempornan kaupunkiin. Olemme Celebes-meren rannalla (onkohan sille suomenkielinen käännös?) ja tarkoituksenamme nauttia useita päiviä merestä ja rantalekottelusta.Tänään toteutyi yksi matkan "must" eli menimme snorklaamaan Sipadanin saarelle. Saari itsessään tuli surullisen kuuluisaksi kymmenkunta vuotta sitten, kun kuuluisa Jolon panttivankidraama sai alkunsa juuri tuolta saarelta. Paljon on tapahtunut sen jälkeen ja paikka on aivan turvallinen nykyään. Se on listattu maailman TOP-5 sukelluskohteiden joukkoon ja siinä oli aivan erityiset syynsä. Saari itse oli valkohiekkarantainen palmusaari turkoosin veden ympäröimänä, siis paratiisimainen. Siellä ei kuitenkaan saanut juuri liikuskella kuin aivan pienellä alueella, koska se on suojelukohde. Saari on vulkaanista alkuperää. Sitä ympäröi matala koralliriutta (osin jo tuhoutunut) ja koralliriutan reunasta alkaa jopa 500 metrinen syvänne. Snorklailimme eri paikoissa tuon syvänteen reunalla ja näimme aivan uskomattomia kaloja. Juuri kun ajatteli ettei enää voi nähdä uusia lajeja, sellainen tuli eteen. Vaikuttavia olivat suuret, lautasta isommat pyöreät kalat sekä valtavien lohien kokoiset kaunisväriset ilmestykset.


Voiton vei kuitenkin merikilpikonna (kilven halkaisija suurimmillaan jopa metrin luokkaa)- tasaväkisesti suuren toista metriä pitkän hain kanssa. Hai makasi pohjasssa nauttimassa pienten kalojen puhdistuspalvelusta ja vähät välitti meistä.

En ole mikään lajituntija, joten en voi kertoa luetteloa näkemistämme kaloista. Onneksi oli vedenalaiskamerat ja päivitämme tähän jossain vaiheessa parhaimmat otokset. Joskin ne lienevät laimeita kopioita oikeista, näin tavallisella kameralla otettuna.


Semporna itsessään on lähestulkoon vastenmielinen kaupunki, emmekä viivy täällä yhtään kauempaa kuin on pakko päästäksemme merelle ja näille saarille. Huomenna siirrymme eräälle saarelle majoitukseeen ja palailen kuulolle taaas loppuviikosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti